Салон оптики:
(095) 320 98 89
Медичний центр:
(050) 735 33 55 (095) 320 98 89 (viber)
Адреса:
м. Херсон, пр. Ушакова 26/2 (пл. Свободи, 2)
Добрий зір - добре життя
Графік роботи:
Пн-Пт:09:00 - 15:00
Сб:09:00 - 15:00
Нд:Вихідний
0
0
Записатися до лікаря-офтальмолога
error
Введіть номер телефону
Дакріоцистит
Дакріоцистит

Дакріоцистит - захворювання очей, яке виражається в запаленні слізного мішка і носить хронічний характер. Страждають від цього захворювання переважно жінки.

У здоровій зоровій системі сльоза зволожує очей, відходить через слізні залози до слізних каналів і потрапляє в слізний мішок. Порушення сльозовідтока призводить до інфікування слізного мішка - дакріоцистита.

Виділяють кілька форм дакріоцистита:

  • дакріоцистит новонароджених
  • хронічний дакріоцистит
  • гострий дакриоцистит

Причини появи дакріоцистита

Причиною появи дакріоцистита у новонароджених є порушення розвитку зорової системи в утробі матері. Захворювання діагностується при народженні у 1-7% малюків і усувається спеціальними масажними рухами, спрямованими на усунення закупорювання слізних шляхів, призначенням антисептиків і антибактеріальних очних крапель. Якщо ефект від лікування відсутній, необхідно проводити операцію під загальним наркозом. Дорослі набувають захворювання в гострій і хронічній його формі в результаті скупчення слізного секрету в носослізному протоці і порушення механізму циркуляції.

До дакріоцистита призводить:

  • гостра респіраторно вірусна інфекція
  • риніт
  • синусит
  • поліпи в слизовій порожнині носа
  • аденоїди
  • переломи кісток носа

Провокувати дакріоцистит може цукровий діабет, зниження імунітету і перепади температур.

Симптоми дакріоцистита

Симптоматика захворювання має специфічний характер. Для хронічної форми протікання хвороби характерні: рясна сльозотеча, почервоніння і набряк повік. При пальпації ураженої області виділяється каламутна гнійна рідина. Відсутність своєчасного лікування може мати незворотні наслідки - збільшення обсягу слізного мішка. Шкіра стає тонкою і синього кольору. Існує ризик приєднання кератиту, кон'юнктивіту, блефариту і розвитку гнійної виразки рогівки.

Прояви захворювання в гострій формі виражені більш інтенсивно. Інфекція і набряклість може поширитися на ніс, щоки і повіки людини. Очна щілина значно звужена або повністю закрита. Відчувається біль в очах, підвищення температури, озноб та інші симптоми загальної інтоксикації організму. Часто ці ознаки приймають за бешихове запалення шкіри обличчя, але дакріоцистит не має чітких кордонів інфікованого сегмента на відміну від бешихи. Особливо важливим є компетентна консультація офтальмолога і постановка правильного діагнозу.

Діагностика і лікування дакріоцистита

Дакріоцистит розпізнають за наявністю клінічної картини після ретельного огляду та збору анамнезу, який включає в себе:

  • огляд рогівки ока
  • офтальмоскопія
  • біомікроскопія
  • тест Веста на прохідність слізних каналів
  • промивання слізних шляхів
  • додаткова консультація отоларинголога.

Дакріоцистит несе дуже велику загрозу для життя і здоров'я людини. Небезпеку становлять собою гнійні маси, які можуть прорвати не назовні, а всередину черепа, що призведе до запалення мозкових структур і втрати зору.

Оперативне втручання потрібно в разі відсутності результату консервативними методами терапії. Існує дві методики активного лікування:

Бужування і промивання. Лікар встановлює в слізний канал спеціальний зонд і проводить їм по всьому каналу, очищує його.

Дакріоцисториностомія. Суть полягає в створенні нового слізного шляху, по якому рідина буде виводитися зі слізного мішка в носову порожнину.

 

Пам'ятайте! Без консультації лікаря-офтальмолога не бажано займатися самолікуванням, тому що ви можете ще більше нашкодити своєму зору і собі. Медичний центр «Добрий Зір» бажає Вам здоров'я і рекомендує при перших ознаках захворювання звертатися за консультацією!